08 September 2010

Hari Raye Saye !



hyep readers!
suasane hujan kat luar tu buat aku rase sejuk sgt-sgt lalu mengundang rase nak menulis belog.

okey..mari aku terangkan situasi kat rumah ni sekarang..
ibunda baring sambil tgk tv,
ayahnda kat sebelah tarik comforter lalu tv yg tgk beliau,

adinda si budak praktikal awal-awal da lenyap di katil empuk,

adinda si gemuk buntal tgh duduk di depan computerriba nye melawan musuh negare,counter strike sambil berpeluh-beluh memetik hasil ladang nye di farmville.

manekale adinda bongsu lagi mengade menghabiskan seluruh tenaga mendengar semua lagu-lagu baru artis Malaysia supaye esok nak keluar dgn member boleh cerita gebang die tau semua.

hari ni Rabu esok Khamis..Jumaat Raye la weh!

family aku ni mmg taknak sambut raye ke?atau diewang semua ikut kelendar Jepun,langsung tak de tarikh raye?

pelik lah..tapi tu lah keadaannye.

selalunye, kitewang yang paling awal bab-bab raye ni..
kalau bab pelita, 2 hari sebelum puase dah nyale pelita.supaye terang nak balik teraweh.

baju raye tak yah cite la..abis je raye,dah beli kain ela untuk raye tahun depan pulak.pastu cepat-cepat hantar kat Cik Limah hujung kampung tu.
ibunda kate nnti kalau lambat-lambat hantar Cik Limah tak nak layan.Demand punye Cik Limah.tapi tahun ni,sebelum puase lg Cik Limah dah call ckp baju dah siap..tapi tadi ibunda kate,
'esok teman ibunda amik baju raye ye anaknda'

sapatutnye esok org dah bakar-bakar lemang,bahulu semua la ibunda!
punye lah TAK semangat.

bab kuih tak yah cite,semua ibunda buat.....buat tempahan.(bold disitu)
ape ke sedih sgt cerita kau ni weh.
kuih wajib buat cornflake madu yang sambil tido-pon-boleh siap tu pon ibunda tempah.ibunda kate 'madu kat kedai Din tu dah abes la anakanda'

kau nak kate ape?
angguk je la,pastu ckp 
'jom ibunda,kite g Giant tempah cornflake madu dalam balang'
tu belum kuih-kuih yang susah-lame-nakovenbagai..silap-silap mase nak bayar cornflake madu dalam balang,kuih-kuih lain ikut berbaris same atas kaunter.pandang Ibunda,lalu Ibunda senyum..'berape semua?' tanye kat cashier.


seronok tak preparation raye tahun ni aku?ade rase nk ckp 
'weh,gile takde life!' 
tak pon
'weh,preparation mcm nak smbut Hari Wesak kot!' tak??

tapi tu lah hakikatnye.

status kat FB pon tak kurang 'life'nye..semua org bukan main berdentam-dentum bg ucapan..tak cukup update status,tagged plak tah ape-ape gmbar wish selamat hari raye.lebih bedentum siap tulis kat wall,ucap selamat hari raye,mintak mahap bgai..dah tak de nak mntak maaf depan-depan smbil nanges-nanges-aku-mntak-maaf-tak-buat-lagi dah..semua online!

"kau jgn nak salah kan org!semua org semangat nak raye.kau je,lemau macam biskut can u marry me masuk angin!"

jgn esok mohor-mohor besar umum raye pon kat FB sudah.


baju raye 2 tahun lepas.




9 comments:

Anonymous said... [Reply to comment]

dot aku masti jadi kipas susah mati blog ko ni nanti..

like2!!

-an-

nursyuhaida said... [Reply to comment]

an:.
hahaha..malu lah..
biase2 je.
sile lempang kalau sye gedix.:)

faqhrule said... [Reply to comment]

orang kaya punya preparation memang camtu hehehe

nursyuhaida said... [Reply to comment]

faqhrule:.
siot cikgu..tak abes-abes org kaye.
raye dtg rumah cikgu!

Anonymous said... [Reply to comment]

hhaha..mmg simbolik ko neh..
nk2 part mtk maaf tu.
byk mkne nye tu..:P

ork3d said... [Reply to comment]

l8ty, blogger pun nak cerita pasal online-eid-wishes taw. so sy rse, arini mohor2 besa nk umum raye pun post kt news feed fb je kak. die pn baru buat fb smlm haa.haha

nursyuhaida said... [Reply to comment]

Anonymous aku tau sape:.
maaf la kalau terase.hahaha

ork3d:.
jgn la cmtu mira.akk dah la tak rase langsung mood raye ni..at least kalau umum kat tv tu boleh gak lompat-lompat nak raye.hehheh.

ork3d said... [Reply to comment]

haha.mmg cmtu lah dunia ni skg kak.hee
sy yg kt kg nih pun seronok jmpe sedara2.mslhnye,msg2 da giat berwifi dlm umh.klw bole nk chat msg2 je tru fb.walhal msg2 sebumbung haa.hahhaha

Anonymous said... [Reply to comment]

hahaha..mmg bmkne ry ko neh..
jom la join geng2 xbalik kg.haha..

dunia da maju..zmn da brubah..
mtk maaf pki virtual reality je..
nk mtk maaf dpn2 ..sgn..haha.