27 December 2010

Zaman Kejatuhan Malaysia

hye readers.




sekarang ni budak2 class aku sume buzy sebab nak daftar degree.
aku pulak,masih kat rumah lagi.


Aku da decide untuk tak nak lagi sambung belajar.
aku dapat coz tak best.kat Melaka lagi pulak tu.pluss kene tambah another 3years.
entah la.bukan pilihan yang bagus rasenye.
tak pe la.senang kate bukan rezeki je la.
Jangan lah tanye lagi.


ni je lah update dulu,sekarang zaman kejatuhan la.
laptop rosak,henfon rosak,duit pon tarak!
nnti da zaman ekonomi duit banyak,wa update entry kasi bnyak skit la.


(title bagi gempak sikit la;Malaysia ekonomi tengah naik,ekonomi aku je menjunam.haha)


bye kengkawan!




zaman kejatuhan ni ambik gambar dgn kucing,nanti ekonomi dah stabil mungkin dengan kuda.

05 December 2010

Jangan Nak Malu Sangat lah !

hye kakak-kakak, abang-abang, meh rapat-rapat.ade barang baik nak saye cerita kat abang kakak cantik molek.

waaahhh..intro meriah gitu.

ape ade hal semalam menulis belog hari ni menulis lagi.sape nak marah meh bagitahu aku.nak aku ketuk skit kepala pastu bagitau, ni blog aku la!

dah,dah.jangan marah-marah.mari kak rapat-rapat.

balik dari kenduri kawen rumah teha tadi aku masuk bilik sambil online.jumpa ini.




macam mane gambar-gambar semase diusia tak-matang-surat-cinta-bawah-meja macam ni boleh diupload dan tanpe segan silu di tag ni?


nak marah pun tak guna,benda dah memang benar.haha

korang jangan nak besa-besa kan gambar pastu nak teka-teka yang mana satu aku.sbb aku pon tak cam, tak berape nak pecaye kewujudan aku kat situ.



p/s : aku berdiri, belakang sekali ,4 dari kanan.
see.sape tinggi selalunye memang kene duduk belakang.
dah-dah,jangan nak gelak sangat.
cuba selak-selak gambar korang mase darjah 2 dalam album pulak..

haaaa..kan ade yang dah benti gelak.



gambar-gambar silam ni kadang-kadang segan jugak nak kongsi.tapi aku relix.chill.haahah

aku tgh rilex ni,sape-sape ade blog lebih meh bagi aku bace.drop la link kat mane-mane yeh.

bye readers!



04 December 2010

Jangan Pandang Mereka Sebelah Mata.

Hye readers!

Salam perpaduan, salam 1 Malaysia.
(ewah..!)

Korang tau tak duit kertas sebenarnya bukan diperbuat daripada kertas sebaliknya daripada kapas?

haaaa..ape hal tiba-tiba nak berfakta pelik bagai ni?saje lah nak tambah pengetahuan.haha.

ok dah.mari bercerita!

kawan-kawan saye yang baik sekelian.ape yang anda sedang lakukan sekarang?
owhhhh..kepada yang sudah habis belajar mesti tgh fening nak further studies atau pun terus kerja kan?.same lah dengan aku.

kadang-kadang apa yang kite plan kan tak semudah yang kita jangka.kau cakap gebang mase ko study konon nak buat itu, nak buat ini lepas study tapi tak de gak hasil nya.aku tak cakap org lain,aku lah tu.

ayahnda and ibunda memang bagi aku 100% keputusan kat tangan aku.dieorg support je.eh,mcm tak sopan plak ckp dieorg..mereka support je.(haaa..lebih sopan.bhahaha)

haaaa.baru je habis Sukan Paralimpiad hari tu.banyak nak cerita. tapi aku rase korang anda tak kan dapat rase the feel kalo korang anda tak ade kat tempat aku.entah la.memang korang akan rase kita ni sepatutnya seribu kali syukur sebab tak dilahirkan macam dieorang.serius.

sekadar nak berkongsi pengetahuan.OKU atau orang kurang upaya ni bukan semua nye kurang upaya tau !eh,faham tak?
mesti lah orang yang kurang upaya tu orang yang tak berupaya kan..?

mcm ni.selama ni, bagi aku OKU tu selalunya mestilah orang yang cacat, tak cukup anggota, bisu atau pekak dan yang sindrom down. kan?tepat skali.itu lah yang kita cari..(ala-ala roda impian gitu.)

tapi ade lagi satu golongan yang boleh diklasifikasi kan sbg oku.dieorang yang lambat dalam pembelajaran. pun diklasifikasikan sebagai OKU.

meh,bace ni kejap..


sile right kelik,open new tab untuk bace details.

mase aku betugas,aku ditempatkan untuk menjage kontijen Negeri Sembilan untuk sport olahraga. aku macam pelik la bila yang masuk sukan tu kebanyak kan nya budak mereka yang sihat walafiat.sempurna tubuh badan. aku dengan member aku mula - mula blur sikit la sebab kene jage dieorang.tapi dah lame-lame paham la.(lame ker?3 hari je pon)

tapi at least, memang banyak memberi pengajaran la kat aku.tengok dieorg belari kat track pon rase nak mengalir je airmata.sedih wehh.

ade sorang budak ni,betul-betul buat aku tersentuh.die blind. tapi bukan fully blind la.separuh. tapi lame-kelamaan nanti die akan fully blind.issshhh.

bayangkan kalau kite kat tempat die.kene tunggu je saat dan mase nye untuk jadi seorang buta.sedih.


eh, yang ni tak buta,nmpaklagi..haha.tiap-tiap hari bepanas.sampai hitamgelaplegam. tapi masih ade  orang kate kami tak buat keje.issshhh manusia!


muka biar ikhlas.


they all cacat penglihatan tau. tapi dalam ramai-ramai dieorg la yang paling best skali.tak banyak kerenah.


berbasikal mengikut cara dieorang.


kebanggaan kami.

pssssssstt.
meh nak bisik skit.ari tu janji nak jumpa 'Juniora' mase malam penutup.tapi mcm tak de jodoh pulak.aleh-aleh main hide and seek,apelaaa.


bye readers!




18 November 2010

Salam Aidil Adha

hye readers..!
salam Aidil Adha.


sorry la kalau belog ni ade bau-bau lembu skit.sebab memang tak habis lagi nak buat masak daging-daging lembu ni.
(annoying sikit bunyi nye)


apehal cerita sebening keringat tadi sedih sangat weh?
boleh leleh gak cerita die.


aku takde cerita raye haji la.pagi tadi macam biase-biase je.takbir raya.sembelih lembu.makan dan makan.


ok,ok. dah stop pasal cerita raya.
ok ape perkembangan terbaru?
(bajet ala-ala soalan dari azwan ali amboi3 sambil buat jari, kelip mate sikit.cepat bayangkan!cepat.)


aku kate cepat bayangkan!


ok.saye sekarang sibuk dengan filem terbaru yang akan menemui peminat-peminat setia saya bla bla bla..
(yang ni nak bajet tiz zaqyah skit.haha)



(Seminar Sukarelawan Paralimpik,15 Nov 2010)


okey. ni lah yang sedangaku buat sekarang.
suka.rela.wan untuk sukan paralimpiad pada 21 - 27 Novenber nanti.
kepade sape yang tak tahu ape sukan paralimpiad tu sile open new tab and gugel
(paralimpik dan paralimpiad adelah benda yang sama.)

Melaka jadik tuan rumah dan aku sudah berniat untuk ambik kesempatan itu untuk menolong mereka yang memerlukan pertolongan selain mencari nafkah untuk diri sendiri.(nampak murni sangat tak niat ni?.tapi mencari nafkah diri tu sepatutnya kene letak dulu sebelum membantu mereka yang memerlukan.i need a money!)


owh lupa!


saye sudah habis semua paper!sudah setat pertapaan dirumah.habis paper 11hb, dijemput balik oleh rakan-rakan yang awesome 12hb, kemudian datang semula ke UITM pada 15hb , balik menyambut raya haji dan akan ke Melaka semula pada 19 hb.nampak saya bz tak?ke nampak serabut tak terurus?


whateve laa Joyah.




maskot ni jangan comel sangat boleh tak?ko tengok kasut die?wadehel besar sangat?


 ko suruh je maskot tu buat macam-macam gaya, die ikut kan je.haha.

haaaa..ni lah antare sukarelawan yang suka dan rela untuk membantu time sukan tu nanti.diulang....
suka dan relalaasangat.

memang best seminar hari tu.banyak perkara yang kiteorang belajar.one of that is 'kau sepatutnye malu bila OKU boleh buat sedangkan kau tidak!'*shamed 

okey,tu baru seminar.belum pon jumpe orang-orang nya.aku rase bila jumpa nanti korang kene bersedia untuk bace update aku yang agak-agak 'kau ambik sastera eh dulu?' dari aku.haha

semoga bertemu lagi rakan-rakan.
jap,

raya haji ni nak kene mintak maaf bagai ke ha?tak yah kan?haha
penatlah mintak maaf pastu buat balik,mintak maaf balik.podah.

bye readers!



kawan-kawan yang awesome.sekian



10 November 2010

Segalanye Cash.


Hye gengs!


Terime kasih daun keladi sebab bagi sikit mase korang untuk bace entry aku.
Aku sayang korang weh.and aku lagi dueploh kuase due syg korang kalau korang drop any comment.
ceh ceh ayat mintak org comment je kau!


Banyak benda buat aku heppy sekarang. Paper esok last.ok, yang ni bukan hepy ni cuak. Esok paper Finance.paper susah seluruh alam.doakan aku dapat jawab weh.

and satu benda lagi ialah..

before ni aku jadik lemah sebab benda ni. die kawan aku. tak tau nak describe kawan or tak. sebab perilaku die seolah-olah ade benda yang die tak puas hati dengan aku. honestly, aku pernah nanges dengan ape yang die buat. aku ni nampak kuat kat luar,dalam ..?same je mcm orang lain.aku tak reti nak marah orang, nak tengking-tengking..paling tinggi pun aku akan diam dan masam muka.tu je tahap paling tinggi aku marah kat orang. lebih nye aku pendam. aku makan.


mase seorang 'sahabat' ni buat aku sakit, aku hanye mampu diam dan nangis.loser tak loser aku?
roomate aku jadik saksi semuanye.aku bukan reti nak marah or serang die.konon nak mntak penjelasan atau ape-ape pun.aku pendam.

sahabat-sahabat lain marah aku, sebab mereka kate diam aku seolah-olah aku takut kat die.seolah-olah aku betul kan semua fitnah die. tapi aku boleh buat ape?cube bagitau aku?

aku bagitahu ibunda. ibunda kate sejak bila aku jadi lemah mcm tu?aku pun tak tahu.aku tak pecaye ade orang tak suka aku smpai macam tu.buruk kan aku pada orang lain..ishhh..mmg menangis je si loser ni mampu.

korang tak tau.pendam aku ikut jejak ayahnda.macam mane tak puas hati nye orang pada ayahnda , ayahnda hanya duduk dekat dapur minum teh.dulu pernah orang cakap, ayahnda ni sombong, tak campur orang, tak suka berkawan.memang betul.aku boleh kira dengan jari kawan ayahnda.hanye berape orang je kawan ayahnda yang datang ke rumah bertanye khabar. yang lain semua datang untuk pinjam duit.(annoying) bile dalam kesesakan datang lah kerumah carik lelaki sombong ini.aku perasan yang itu.


aku pernah tanye ayahnda,kenape ayahnda tak keluar mencari kawan macam ayah orang lain, minum teh melepak kat kedai teh petang-petang?tapi ayahnda tak jawab.

ayahnda kata, biarkan kawan yang carik kita.percayelah, kawan bukan semua membahagiakan.aku bangkang!sebab kawan-kawan aku mase itu semua membahagia kan.sekarang aku sedar,ayahnda tak tipu.


lepas ape yang 'sahabat' tadi buat pada aku.dan aku hanye diam.bagi aku, aku tak ade cara untuk balas semua perbuatan dia.tak kan aku nak kutuk-kutuk die dalam blog macam ape yang die buat?tak kan nak serang die?tak kan nak putus kawan dengan die?tak,tak..

itu bukan aku.bagi aku ade kuase lain yang mampu membalas segala perbuatan dia.ko ingat ni drama melayu nak plan gempak-gempak bajet die menyesal lepas terperangkap dalam plan gempak korang tu?kah kah kah.cerita cerekarama TV3 boleh la.

lepas kena 'sakit' yang sahabat buat tu aku masih lagi tak buat apa-apa.pergi class macam biasa. tegur macam biasa. sakit tetap sakit. tapi jauh kat hati aku, aku maafkan dia. serius. at least aku tau, ade banyak lagi sikap dan sifat manusia kat dunia ni. seriusly die mengajar aku.

last night, aku dapat tahu something bad happened to her.
something yang memang terduduk aku dengar.
something yang buat aku rase 'ok,ini lah balasan  untuk kau'
something yang buat aku rasa ' what goes around comes around'
something yang buat aku rase , padan lah muka kau hai!

kalau korang nak kate aku jahat ,sila kan.siapelah aku untuk halang.tapi put yourself on my shoes.mesti korang rase ape yang aku rase.aku pun tak lah jahat sangat nak doakan kejatuhan die, nak gembira atas airmata dia.tapi aku tahu, sekarang semua nya cash.
kau mengata orang hari ni, semua orang mengata kau esok!


tapi tu semua bukan lah yang aku nak.aku  pon tahu kuasa tuhan. kalau aku gembira hari ni tak semestinya aku gembira selama nya.entah-entah nanti aku di duga dengan 1000 kali lagi kesusahan. mintak dijauhkan.

ok sudah.mari kembali ke arah kebaikkan.
nak tgk motivasi kopoyoan aku tak?
jap..




hahaha..jangan nak saiko sangat boleh?



3 more papers.tu gambar hari tu mase tunggu paper  Audit.
huh, memang semangat habis la ade kate-kate semangat camni depan mata,terlekat kat dinding.



byee readers.





25 October 2010

Semangat lah!

hye geng!


final..final..final!


Rabu ni paper first saye..diulangi RABU ini.okeyh,masih cool dan bersahaja seolah-olah paper pada rabu sem depan.paper Account pulak.(bold disitu)


ape nak buat, seharian saye tidur membace dan terus membaca lalu minda meronta-ronta untuk menghapdate belog 60-an ini.


saya sudah dibilik.roomate juga sudah dua orang pulang ke pangkuan hostel.seorang lagi seolah-olah lupe bahawe sekarang final..Nadze,BALIK!

baik lah bermula dari hari ini , saya mengumumkan ketidak'online'an saya jatuh pada tanggal 25 october 2010 diatas sebab ingin fokus kepada study poyo lah ai! seterusnye menjadikan peperiksaan ini lebih bermakna.(bold juga disini)

Saya juga berharap, agar semua pelajar-pelajar, tidak kira dimane jua anda belajar mampu menjawab peperiksaan dengan jaya nye. pesanan saya, sediakan kad metrix dan selip peperiksaan anda sekarag.dan jgn lupe bawak kalkulator! kau ingat kau couse solek-solek kire untung rugi company pakai jari?.

selain itu,seperti peperiksaan sebelum ini..saya ingin memohon ampun dan mahap kepade semua umat manusia jika saya melakukan salah yang mampu mengguris hati anda.sesungguhnya saya hanyelah manusia alpa yang sering melakukan salah..sob,sob,sob( sob sob ni bunyik orang nanges kan?).sekian.

p/s: Nismilan vs Kelantan minggu depan kat Bukit Jalil..semua orang dah berkobar nak penuhkan stadium ni..lepas exam, pegi setakat tengok-tengok je pun ok la kan?tapi Along janji Along study lepas tu tau Ibunda! janji.


ni pehal marah sgt ni?haha..johor dah kalah.kito hobin an kelantan pulak yoh!



hah! tu deh..jiwo 'gadis Melayu' den ni pon ambik tau pasal bola yoh.
(sikit-sikit boleh la.jangan kau tanyo sensorang pemain eh,tak dapek makcik nak menolong.kau gugel la sendiri.)




wa gerak lu la friends.jage diri elok-elok.ade mase kite jumpe BukitJalil.




19 October 2010

Aku Pun Kadang Terlupa

hye gang!



Background dah tukar baru..cantik tak cantik belakang kire.aku dah rase mcm balik ke zaman 60-an dah ha.itam putih bagai.takpe,kalau malas nak tengok page aku ni nmpak tak tande 'x' kat atas sebelah kanan tu.ok sile kelik.

Guys..! dah study week!dah selase dah pun..dah 4 hari bertapa dan bersila di rumah..memasukkan segala macam makanan dan masakan ke dalam badan ,keluarkan semula kemudian masukkan balik..melakukan nye tanpe rase jemu sejak 21 tahun yang lepas.huh..kehidupan.
tak baik mengeluh manusia.

dah start study week maknenye habes dah segale kelas mahupun segale event.
malas dah nak berpenat-penat.malas dah nak berpeluh-peluh.malas dah nak bergaduh-gaduh.malas dah nak bermusuh-musuh.cukup lah sampai situ je.tak sabar dah nak mulakan dengan kehidupan yang lain,ragam yang lain,manusia yang lain.pliss la.

kadang-kadang aku tak sedar aku buat salah.kadang aku rase aku dah buat sepatutnye ape aku buat.tapi rupenya aku hanya baru selesaikan separuh kerja,separuh beban.kalau tak de orang ingatkan mungkin sampai mati aku tak tau kerja aku belum siap,sedangkan aku dah duduk atas kerusi malas ,baca suratkhabar, marah polis sebab lambat dakwa pembunuh Sosilawati...tanpa aku sedar ade orang marah kerana kerja masih tak siap..kadang aku bukan sedar.

memang susah nak salahkan diri..takkan lah nak salah kan diri sendiri..maruah dan ego kena dijage..ketampanan dan kecantikkan harus dipuja.dijadikan idola.manusia kurang cantik dan kurang tampan bukan diabaikan tapi dilupekan seketika..nanti bila perlu panggil la mereka.mereka bukan kisah.bukan seperti manusia cantik dan tampan yang dipuja tadi..mereka bagai burung disangkar emas, bagai kucing berbulu tebal..cantik dan sentiase dipuja.dipuja manusia.

baru usia diperingkat pertumbuhan , aku dah hampir putus asa melayan perangai manusia yang memang susah nak dipaham..tak boleh ke berfikir lebih matang?lebih terbuka?tapi dalam pada masa yang sama tidak lalai pada tuan kita.

terlalu terbuka terkadang membunuh!

padanlah Allah buat manusia berbeza, agar manusia itu tahu..die tak macam kau.mereka tak macam kita.kita kena paham mereka kalau kau nak mereka paham kita.percaturannya mudah.perkiraannye tak susah..nak memulakan mungkin tergeliat patah.


pentingkan perasaan sendiri bukan jawapan tepat.

bye readers.

p/s: didikan ibu bapa memang akan mempengaruhi kita.itu tepat.tak de sape dapat menyangkal.tanpa mereka, kau tak de malah kau bukan siapa-siapa.Aku akui bab yang itu.tidak pernah tidak.

mood: Barakallah by Maher Zain.

kalau kawen dalam taman bunga yang manyak-manyak camni pon kire bahagia dah ni.okeyh, gatal saya masih ada.

08 October 2010

BAJET.



jangan kau bajet kau tau semua sedangkan TAK!

stop pretending u're super duper GOOD then others.muak dah dengar.



bye readers.






03 October 2010

Sudah boleh bernafas


hye readers!

hapdate,hupdate.

sabtu hari tu berlangsungnye event yang penat gilak tp Alhamdulillah bejalan lancar.korang nak tahu tak event ape?ok.cube tarik nafas pnjang-panjang dulu sebab name event ni memang berjela..ok.ready?

"Majlis Smbutan Aidilfitri dan Makan Malam Seputih Kasih, Semerah Hati dan Seharum Kasturi"

ok.lepas nafas.

uhhhh..penat tak yah cakap..memang penat sgt.event ni memang siap sembelih lembu bagai.macam kenduri kawen.



okey.nampak tak aku takde dalam gambar.tu maknanya aku memang tak minat nak tengok sembelih-sembelihan ni.nanti malam aku termimpi-mimpi lembu tu nanges-nanges mintak tolong.sila gelak.tapi aku tak tipu.

sebab tu aku tak nak ditugaskan bab-bab lembu tadi.kali ini saya menjadi biro makanan.biro yang paling menyakitkan hati.biro yang asyik ditanya garam kat mana,ajinomoto nak beli berape kilo?ayam nak potong berape?lembu masak lauk ape campur ape?..sgt chef.menyampah.tapi saya suka tugas saya,yang penting bukan bab lembu. surrender.


nampak tak tempat saya hanya di dapur.bukan lembu.

selain itu kami jugak invited kanak-kanak dari rumah Jalinan kasih ke hape name die untuk didera.eh,bukan.untuk sama-sama memeriahkan majlis la.tehehehe

diewang ni kite import dari pagi untuk sama-sama joint activity.ade sukaneka untuk diewang.siap berhabang-hakak angkat bagai.okey,aku tak de.masih lagi didapur.takpe,yang penting bukan lembu.



ni apehal comel sangat budak-budak ni?

 haa..main game baling belon berair ni.habang and hakak angkat yang duduk kat belakang tu senyap je la.sebab belon dah awal-awal pecah.

korang ingat tak time korang kecik-kecik dulu berebut nak bagi arahan suruh 'tangan angkat-tangan jatuh-tangan angkat'



eh,terbanyak pulak gambar budak-budak ni..lawan tuan tanah nampak!

tapi event tu memamg best la.happening abes.

and bila tiba malam tu.gambar aku memang tak de la sebab biro dapur dan ajinomoto kan.


okeyh,baju disponser sepenuhnya oleh Kolej Tun Putih..nampak tak semua MT pakai baju same tu?
classs kau Maria!!
(sila refer iklan Ribena ye kawan-kawan)


ha..muka pun tak semenggah..menyampah!
tak,tak..kiteorang tak janji pun dengan Datuk nak pakai baju same-same.mane ade.Ketebulan.eh.kebetulan!

nah,muka berusaha sikit.


event tu memang mantopp u oll..memang tak kan dilupa lah betape letihnye.semua best.titik.




30 September 2010

out of....?

hye..

final exam hampir tiba.kali ini betul-betul final.final untuk diploma.tidak mahu exam lagi..harus berusaha seperti orang yang berusaha bukan hapdate belog.

haishh..entry kali ini nak bercakap mengenai seseorang.A guy.
dah,dah bukan Mr.Z..malu okeyh rupenya die bace entry aku.ade rase nak masuk dalam selimut tak keluar-keluar sampai Mr.Z cakap 'okeyh-okeyh I sebenarnye tak bace pun enrty U yang U harap i mintak number fon u kat inbox tu'.
dem.
memang malu amat.Mr.Z, i tak kan tulis entry nak ngurat-ngurat u lagi..malu!

nak tulis about this guy.

Kawan dah lama.Sejak tadika mungkin.memang lame gila.tapi mase sekolah dulu tak lah nak tego-tego sangat.kire macam.apehal plak nak tego kau,aku hot kot.
tak,bukan macam tu..tah kenape tak nak tego.takde sebab agaknya.

rapat pun lepas abis sekolah.berkawan.tapi rapat.tapi kawan.kawan je.
banyak benda yang kami buat sama-sama.tapi bukan kami je.dengan kawan-kawan lain sekali.tapi yang tak best bila ade perasaan lebih bila berkawan.alahhh..malas lah nak cakap pasal hal ni.kang kau kate aku bajet.aku gedik.aku perasan.

tapi kene jugak tulis.sebab die dah buat satu entry yang aku rase aku kena balas.elak kan salah faham.
seriously aku cakap, kawan-kawan aku ramai yang lelaki.alahhh,aku pun rase korang mesti ramai jugak kawan lelaki.kawan.bukan kawan rapat.bagi aku kalau kawan dengan lelaki ni senang sikit nak deal, tak de la leceh sangat.tak macam kawan perempuan,kang terase sane, terase sini, terkecik hati here and there..faham tak maksud aku?bukan semua.some of laa.

....and En.kawan ni pun macam tu.aku senang nak sentiase berkawan dengan dia.tak mudah terase.tak mudah berkira.sentap tu selalu la kot.haha
then, 1 day bila he tell me something that out from my expectation, then aku dah rase lain..patut ke semua itu?

aku tak leh nak too details because its too personal.

I cant be your perfect lady dear friend.
i'm only the ordinary little girl.sometimes I get silly.
I have a dream and I makes a wish.maybe a wishes.
I choke on my own words but I still want to believe.


sorry dude.u're too perfect to me.
im so so sory.Really mean it. 

I'm not ready.

boleh tak kita jadik seperti kawan?
kawan yang sanggup turun dari Penang semate-mate nak g Melaka sebab aku cakap Pantai Klebang best sedangkan Dato Ali dah tambak Klebang.dah takde pantai.

kawan yang tetap akan keluar hang out ramai-ramai walaupun abang kau tengah bersanding malam tu.pekena Teh tarik dengan satay ,pastu tepuk meja cerita kau paling hebat?

nak tak?
kita kawan yeh?



22 September 2010

Rela atau Paksa?



hye readers!
salam lebaran.walau pun tak lebaran sgt lagi dah.orang semua sibuk simpan bekas kuih raye dah.jgn nak beraye sgt lagi.
entry raye nantilah.belum rase nak gebang pasal raye.

sekarang ni aku kat bilik dah ni.bilik hostel.baru habis meeting.sila tengok jam.okey,aku tipu.meeting abis pukul 2 tadi.weekend ni ade event.event raya.

kadang-kadang aku rase nak sangat mase berlalu dengan cepat.aku dah malas sangat nak berhadapan dengan semua-semua ni.dengar pun korang mesti dah menyampah.apetah lagi aku yang berhadapan dengan keadaan ni.tah ape yang aku menyampah.situasi mungkin.

Ahad lepas tarikh last untuk apply degree.Hari ahad tu jugak la aku apply.Walaupun begitu, aku tak marah line lembab atau line sesak di portal UITM.UITM dihatiku.lagi pon UITM tak de high way 'Lekas', sebab tu die lambat.tak lekas-lekas.dem.

Akaun semestinye bukan lah subject pilihan aku untuk sambung Degree.Account susah.aku pilih Business atau orang putih kate,perniagaan.(korang putih kan?).bile pilih subject Perniagaan,aku kene lah update status kat FB.."kepada encik bakal-bakal suami,kite kawen 3 tahun lagi ok..Janji."

Degree lagi 3 tahun,agak-agak lu,wa ade peluang jadik anak dara tua tak?

aku isik form degree tu dengan hati tak rela sangat sebenarnya.Sekadar untuk duduk sebaris..faham?
bila orang tanye..
'Weh,dah apply Degree?'
'Pandang aku dueblah mate la weh'

nampak tak aku dah duduk sebaris?
selebihnye aku banyak berserah.

aku dah malas sangat-sangat nak nak hadapi campus life ni.terkejar sane.terkejar sini.yang penat nye aku.sekarang ni kalau boleh aku nak tumpukan kat study je.tapi comitment lain aku tak boleh nak abaikan.terutame bila bakal-bakal suami ajak lunch same-same.comitment penting tu weh.okey,aku tipu lagi.

Della siap Ahad haritu,time tu aku baru sangat naik bus nak balik.Abang CC tu saje lah tak nak aku bwk Della balik.tak nak aku lalai.Taknak aku lupe comitment.
sekarang aku tulis entry pakai laptop roomate.aku cakap ngan die nak pinjam buat assignment.tapi kalau die tau aku mentaip entry bagai,maun kene bakar atas zink kot.Allah.tak sanggup aku.



pisssttt..aku jumpe kekasih lame,Mr.Z dekat FB..aku memang bernekad nak senyum sampai esok ni.haha.kalau jap lagi die mntak no fon kat inbox,aku rase nak senyum sampai akhir minggu depan.haish.



18 September 2010

Necco pengganti Della.

hye readers!


jngan harap untuk tulis entry raye sbb banyak sangat nak cerita pasal raye.gambar jgn cakap la,penuh satu elbem.gebang.



kali ni,time menulis entry ni memang rase sangat keletak keletuk komputer ni weh..sbb kali ni tulis entry pakai komputer tak riba..aku rase adelah setahun kot PC ni tak on..owh,lame.

mari bercerita.
dari semalam aku rase Della (laptop Dell adik aku yang selame ni aku pinjam sepanjang die praktikal) dah mcm bg signal nak rosak.nak on Della bukan main lame, dah on nak masuk device ape-ape bukan main susah nak detect.

aku masuk broadband tak boleh nak connect..okey,yang tu bukan salah Della.tu salah aku yang lambat bayar bill dah dua minggu.haha.



aku syak kerosakkan Della ni ade dua sebab..first,Della dah merajuk sbb panas sangat mase raye hari tu bukak Della 24/7 tanpa henti. Second, hari tu tiba-tiba ade keluar message apetah aku ter 'uninstall' Avira si Della ni..tapi buat bodoh je..buat ala-ala 'Della kuat la!"

okey.nmpak tak ade sikit kebengongan disitu?please la jgn ckp aku bengong.Jangan.Jangan weh.JANGAN.okeyh,tak cakap.




pastu,nak dijadikan cerita petang tadi Della 'hang' gile bab..call Ekin,terus pergi betol kan kat cc depan Aktif tempat Jijah kerje...keluar je cc,adinda si budak praktikal called, "kekenda,bill broadband dah bayar!'


ceit!laptop masuk hospital la!

huuuu..baru separuh hari tak online,rase hidup ini sungguh tak bermakna.okey.saye gedix.sila lempang.


PC ni memang lame gile tak bukak.PC ni si adinda budak praktikal panggil
Necco.(korang rerajin la bukak entry tu kalau nak bace pasal Della and Necco ni.) Lebih dari setahun aku rase since semua orang dah ade laptop masing-masing ni..Necco elok je duduk kat tepi sudut sebelah tangge umah aku ni..sian,tak de sape nak heran nasib die.bagai melukut di tepi gantang.okey BM mase UPSR A+.

sampai la aku punye laptop (aku name kan Acera sbb lappy Acer) rosak-tapi-tak-rase-nak-betolkan and Della pun rosak,barulah on balik PC ni.bile on,MasyaAllah.teruk bebenow.

screen die kkabur teramat..aku yang dah sedia rabun ni bertambah rabun kalau aku terus rase nak menulis lagi kat cni tak publish-publish..


p/s: segala kesulitan amat-amat lah dikesali.kalau korang bace,aku salah eja ke hape maaf la.screen si Necco ni memang boleh buat gadoh la.nnti Della dah sihat aku try la edit-edit balik KALAU rajin.


aku pon rase patut tido sekarang sebab bunyi keyboard ni memang tahap sampai Bahau boleh dengar.memang betul-betul keletak keletuk bunyik die.



 aku dah tak larat nak hadap necco ni weh.bye.

08 September 2010

Hari Raye Saye !



hyep readers!
suasane hujan kat luar tu buat aku rase sejuk sgt-sgt lalu mengundang rase nak menulis belog.

okey..mari aku terangkan situasi kat rumah ni sekarang..
ibunda baring sambil tgk tv,
ayahnda kat sebelah tarik comforter lalu tv yg tgk beliau,

adinda si budak praktikal awal-awal da lenyap di katil empuk,

adinda si gemuk buntal tgh duduk di depan computerriba nye melawan musuh negare,counter strike sambil berpeluh-beluh memetik hasil ladang nye di farmville.

manekale adinda bongsu lagi mengade menghabiskan seluruh tenaga mendengar semua lagu-lagu baru artis Malaysia supaye esok nak keluar dgn member boleh cerita gebang die tau semua.

hari ni Rabu esok Khamis..Jumaat Raye la weh!

family aku ni mmg taknak sambut raye ke?atau diewang semua ikut kelendar Jepun,langsung tak de tarikh raye?

pelik lah..tapi tu lah keadaannye.

selalunye, kitewang yang paling awal bab-bab raye ni..
kalau bab pelita, 2 hari sebelum puase dah nyale pelita.supaye terang nak balik teraweh.

baju raye tak yah cite la..abis je raye,dah beli kain ela untuk raye tahun depan pulak.pastu cepat-cepat hantar kat Cik Limah hujung kampung tu.
ibunda kate nnti kalau lambat-lambat hantar Cik Limah tak nak layan.Demand punye Cik Limah.tapi tahun ni,sebelum puase lg Cik Limah dah call ckp baju dah siap..tapi tadi ibunda kate,
'esok teman ibunda amik baju raye ye anaknda'

sapatutnye esok org dah bakar-bakar lemang,bahulu semua la ibunda!
punye lah TAK semangat.

bab kuih tak yah cite,semua ibunda buat.....buat tempahan.(bold disitu)
ape ke sedih sgt cerita kau ni weh.
kuih wajib buat cornflake madu yang sambil tido-pon-boleh siap tu pon ibunda tempah.ibunda kate 'madu kat kedai Din tu dah abes la anakanda'

kau nak kate ape?
angguk je la,pastu ckp 
'jom ibunda,kite g Giant tempah cornflake madu dalam balang'
tu belum kuih-kuih yang susah-lame-nakovenbagai..silap-silap mase nak bayar cornflake madu dalam balang,kuih-kuih lain ikut berbaris same atas kaunter.pandang Ibunda,lalu Ibunda senyum..'berape semua?' tanye kat cashier.


seronok tak preparation raye tahun ni aku?ade rase nk ckp 
'weh,gile takde life!' 
tak pon
'weh,preparation mcm nak smbut Hari Wesak kot!' tak??

tapi tu lah hakikatnye.

status kat FB pon tak kurang 'life'nye..semua org bukan main berdentam-dentum bg ucapan..tak cukup update status,tagged plak tah ape-ape gmbar wish selamat hari raye.lebih bedentum siap tulis kat wall,ucap selamat hari raye,mintak mahap bgai..dah tak de nak mntak maaf depan-depan smbil nanges-nanges-aku-mntak-maaf-tak-buat-lagi dah..semua online!

"kau jgn nak salah kan org!semua org semangat nak raye.kau je,lemau macam biskut can u marry me masuk angin!"

jgn esok mohor-mohor besar umum raye pon kat FB sudah.


baju raye 2 tahun lepas.