08 June 2010

Jiwa, Hati dan Persaan

What goes around comes around.


Tah kat spe nak aku tujukan ayat-ayat tu. Pada diri sendiri mungkin. Lately, bnyak bende yang aku rase tak sepatutnye berlaku. Yang tak sepatutnye berlaku kat aku. Tapi sesungguhnya Allah tu tak kan menguji diluar kemampuan hambaNya. Kalau siPencipta percaya aku mampu mengatasi segalanya, kenape tidak aku? Terima lah.. sesungguhnya ade yang tersirat disebalik yang terjadi..


Wah, intro bukan main tabah lagi ayatnye.. by the way, memang aku rasekan sesuatu. Sesuatu yang tak lengkap dalam hidup. Jauh dari kehidupan sebenar. Tersasar jauh dari kehendak perasaan. Tapi aku masih tak tau ape yang patut aku buat. Ketawa bukan bermakna aku suke. Ketawa bukan bermakna aku bahagia. Hujung pinggir rase masih punya duka lara yang tak siapa tahu makna sebenarnya. Sesungguhnya bila sedih kan manusia itu baru perasan bahwa ketawa bukan punye erti besar gamaknya. Ape dah jadik dgn aku ni..ayat copy paste dari novel cinta hebat ke pe?hahaha.. perasaan, tah pada sape nak diluahkan..


Bukan nak mengeluh, jauh lagi menyesali apa yang terjadi, tapi perasaan sedih tak dpat dibendung. Hari-hari lalui benda yang sama, tapi bila smpai ke kemuncak nya..terdetik dihati, bila nak berubah ni?



Sudah la beremosi syuhaida, penat nak memaham nye..

tak perlu pham..bace kemudian lupekan..

Last week ade reunion untuk class aku form 5 dulu.. walllaaweyyh, best sgt..bukan main lagi diewang nak wat reunion. Sedangkan aku tengok diewang sume same je mcm mase form 5 dulu. Kan best kalo sorang bwk laki, sorang bwk bini,sorang bwk anak, sorang bwk BMW..haaaaa, baru la bermakne Reunion..heheh..aku pon tak rase pape lagi reunion ni..cume nye best la dapat jumpe kawan2 lame. Si Syakinah paling lame aku tak jmpe.. last time skolah2 dlu la kot.. pastu diam je.. sekali jumpe, amik ko..perangai tak penah berubah.. topik reunion nye tak lari dari....”ko blaja mane?” “wat pe skang?” “wat pe pas ni?”. Adoi..da naik malas aku nak menjawab..tapi nak wat mcm mane,nak tak nak jwb je la..aleh-aleh aku tnye diewang soalan yang same balik..paku dulang paku serpih~

Snap pict seolah-olah menjadi bende penting dlm sebarang perjumpaan.. jadi jgn la takut kalo gmbar penuh dalam folder and albem facebook..kate nak express kegembiraan. Mane ade org happy, tapi tangkap gmbar mcm pegi tgk org mati?(kwn kate aku kasar kalo begurau!) mahapp...


Sudahla tu, ubatlah duka mu.. ubatilah dgn ubat terbaik.. Jgn kau risaukan hati, suatu hari pasti pulih kembali.. Berikan hati itu mase, agar dapat bertemu jiwa nya semula..melalut lagi la kau..sudah!

3 comments:

syakinah saffarudin said... [Reply to comment]

haha terkejut bile nameku di petik di sini..(tone, dan penghayatan ayat serupe dengan entry)

perubahan hanye perlu jika ianye di tuntut haha
jage perasaan jage hati jage juge jiwe serta minda..jangan buat sampai sume tue x berfungsi...nnt sume mati. meranalah diri..hehehe

jejenguk lah belog aku...

Anonymous said... [Reply to comment]

tahniah kerana berjaya mencipta sebuah puisi indah..
ahaha
terharu membace nyer

nursyuhaida said... [Reply to comment]

*kinah..

tekejut ko sudi tgk belog buruk aku ni..haha
(nada:gelak mcm kite jmpe ritu)

aku ikot suke je tulis..rase mcm bnyak melalut pulak..thank la pd sape yang terbace blog ni.